DDOS Nedir? DDOS Saldırısı Nasıl Engellenir?

Birçok şirket için en önemli varlıklardan biri web siteleridir, basit bir bilgi sayfası veya çevrimiçi mağaza gibi iş için temel bir şey olabilir. Haksız rekabet, siber suçlular vb. bunlar, işletmenizin web sitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Kötü niyetli kişilerin yapabilecekleri en yaygın saldırılardan biri, DDOS saldırısıdır.

DDOS Nedir?

Bu tür bir saldırı, web sayfası gibi bir hizmeti bozmayı ve onu işlevsel olmayan bir durumda bırakmayı amaçlar. Bunu başarmak için, kesintiye uğratılacak hizmeti barındıran sistemin kaynakları karşılayamayacak şekilde birçok istek veya talep gönderilir.

Bu tür bir saldırının adı İngilizce kısatmalar ile DDOS olarak oluşturulmuştur. Hedefe karşı çok sayıda saldırgan cihaz kullanmaktan oluşur. DDoS saldırıları genellikle, virüslü sistemler olan botlar tarafından gerçekleştirilir.

DDOS Saldırılarına Karşı Önleyici Tedbirler

DDOS saldırıları, saldırıya uğrayan sistemler üzerinde ciddi sonuçlar doğurur. Önleyici tedbirlerin uygulanması çok önemlidir. Aksi takdirde bu saldırının kurbanı olduğunuzu ancak hizmet çalışmayı durdurduğunda bilebilirsiniz.
Bu saldırıların sistemlerimiz üzerindeki sonuçlarını en aza indirmek için farklı güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Sizin de DDOS korumalı sunucu çözümlerine ihtiyacınız varsa https://rabisu.com/ adresinden DDOS korumalı sunucu kiralayabilirsiniz.

Dahili Ağdaki Koruma Önlemleri

Web sitesi şirketin iç ağında olduğunda, onu korumak için çevre koruma unsurları dahil edilmelidir. Diğer önlemler arasında:

Web sunucusunu, DMZ olarak da adlandırılan arındırılmış bir bölgeye yerleştirin, böylece davetsiz misafirin web sunucusunu ihlal etmesi durumunda dahili ağa erişmesini önleyebilirsiniz.

Bağlantıları izleyen ve yetkisiz erişim girişimleri veya protokol kötüye kullanımı tespit ederse sizi uyaran bir saldırı tespit ve önleme sistemi (IDS / IPS) uygulamak iyi bir fikir olabilir.

Bir şirketi etkileyebilecek siber tehditlere karşı antivirüs veya güvenlik duvarı sistemlerine sahip bir cihaz veya yazılım kullanabilirsiniz.

Hem yazılım hem de donanım olabilen bu unsurların kombinasyonu ve bunların doğru konfigürasyonu, DDOS saldırısı olasılığını azaltacaktır.

Barındırmada Koruma Önlemleri

Bir barındırma sözleşmesi durumunda, sağlayıcı tarafından uygulanan güvenlik önlemleri hakkında kendinizi bilgilendirmelisiniz. Gerekli koruyucu yazılımların olup olmadıklarını kontrol etmeniz gerekecektir. Bazı sağlayıcılar bu güvenlik önlemlerini web barındırma yönetim panellerinde sunar. Kurulumunuz ve yönetiminizle ilgilenecek olan satıcıyla iletişime geçebilirsiniz.

Geniş Bant Kullanımı

Bu, en temel koruma şekli olabilir. Web hizmetinin dahili veya harici olmasına bakılmaksızın, mümkün olan en yüksek bant genişliğine sahip olmalıdır. Bu şekilde, hizmet reddine neden olan trafik artışlarını daha iyi yönetebilirsiniz.

Yedeklilik ve Yük Dengeleme

Yedeklilik, varlığın birden çok sunucu arasında çoğaltılmasından oluşur ve yük dengeleme, desteklediği iş yüküne bağlı olarak bir sunucuya veya başka bir sunucuya atanmasına izin verir. Bu önlem, bu saldırılardan birine maruz kalma riskini azaltır, çünkü birden fazla sunucuya sahip olmak, aşırı yüklenme nedeniyle durdurulma olasılığını azaltacaktır. Ayrıca hata toleransı gibi başka avantajlar da sunar, çünkü bir sunucu çökerse diğer sunucu tüm işi üstlenir.

Bulut Tabanlı Güvenlik Çözümleri

Kritik kabul edilen herhangi bir web hizmeti için temel çözümlerden biri de WAF’dir. Bulut tabanlı web güvenlik sağlayıcıları, hizmet reddi saldırısının etkilerini önlemede ve azaltmada çok yardımcı olabilir. WAF’ler, bulut tabanlı çözümler sunarak web hizmetiniz ve kullanıcılarınız arasında aracı görevi görür ve ayrıca siber suçluları veya botları önler. Herhangi bir saldırı belirtisinde, WAF harekete geçecek ve kötü niyetli bağlantıların web sitesine ulaşmasını engelleyerek hizmet reddini önleyecektir.

Bu hizmetler izleme mekanizmalarını içerir, kalifiye personel tarafından yönetilir ve geniş bir bilgi tabanına sahiptir.

Güncellenmiş Sistem Kullanımı

Bazı hizmet reddi saldırıları, daha savunmasız oldukları için öncelikle eski sistemlerden kaynaklanır. Yazılımın güncel tutulması (sunucular, web içerik yöneticileri vb.) her türlü saldırıdan kaçınmak için çok önemlidir. DDoS saldırıları da buna dahildir.

Ayrıca, saldırı yüzeyi mümkün olduğu kadar küçültülmeli, bu nedenle web sitesinin düzgün çalışması için kesinlikle gerekli olmayan tüm hizmetler kaldırılmalıdır. Saldırı yüzeyi ne kadar küçük olursa, sorun yaşama olasılığı o kadar az olur.
Son olarak, bu tür saldırıları içerecek bir Güvenlik Ana Planına ve ilgili Olay Yönetim Planına sahip olmak, şirket saldırıya uğradığında fark yaratabilir.

Hizmet reddi saldırıları herhangi bir işletmeyi etkileyebilir, ancak alınan önlemlere bağlı olarak sonuçlar büyük ölçüde değişecektir. Kötü bir durum olduğunda saldırının sonuçları çok büyük olabilir ve önlem alınmazsa, web sitesi saldırının tüm süresi boyunca çalışmayabilir. Web sitenizi DDOS saldırılarına karşı korumanızı öneririz.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Erhan Ertan

Recent Posts

Linux Nedir? Linux Hosting Nedir?

Linux, işletim sistemleri arasında en popüler olanlardan biridir. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux,…

8 ay ago

Windows Nedir? Windows Hosting Nedir?

Windows, Microsoft tarafından geliştirilen ve dünya çapında en çok kullanılan işletim sistemidir. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı…

8 ay ago

Woocommerce Nedir? Woocommerce Ile E-ticaret Sitesi Kurmak

Woocommerce, günümüzde e-ticaret dünyasında öne çıkan ve geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilen bir…

8 ay ago

Opencart Nedir? Opencart Ile E-ticaret Sitesi Kurmak

Opencart, e-ticaret dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş açık kaynaklı bir platform olarak destek vermektedir.…

8 ay ago

Web Sitesi Nasıl Kurulur? Gerekenler Nelerdir?

Web sitesi oluşturmak günümüzde herkesin ihtiyacı haline gelmiştir. Ancak bir web sitesi sahibi olmak için…

8 ay ago

ARK Server Nedir? Nasıl Kurulur?

ARK Server Nedir? ARK Server, ARK: Survival Evolved oyununu arkadaşlarınızla birlikte, özelleştirilmiş bir ortamda oynamanızı…

9 ay ago