Categories: Genel

Ölü Piksel Nedir? Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Ölü piksel, bir teknolojik cihazda binlerce pikselin herhangi birinin artık işini yerine getirememesidir. Cihazda var olup olmadığını görmek için ölü piksel testi yapılması gerekir. Test yapılmadan önce doğru sonuçlar için ekranın temizlenmesi gerekir. LCD ekran kullanan hemen hemen her cihazda bu sorunu görebilirsiniz. Bu sebeple herhangi bir piksel sorunu yaşamasanız bile arada bir kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır.  

Ölü Piksel Nedir?

Kullandığımız teknolojik cihazların büyük bir çoğunluğu LCD ekran içermektedir. Bu ekranlar binlerce pikselden meydana gelmektedir. Piksellerin hepsi birbiriyle uyum içinde çalışır. Piksellerden herhangi biri görüntüyü ekrana veremiyor duruma geldiğinde işlevini kaybetmiş olur. Bu da “ölü piksel” durumu olarak geçmektedir. Diğer pikseller çalışmaya devam etse dahi o piksel artık görevini kalıcı olarak yerine getiremeyecektir. Masaüstü, televizyon, laptop ve diğer tüm mobil cihazlarda bu durum aynı derecede tehdit unsuru içermektedir. Aynı anda birden fazla pikselde ortaya çıkması muhtemel. Sadece bir pikselde de görebilirsiniz bu durumu.

Ölü Piksel Neden Olur?

Neden olduğuyla ilgili soruya cevap vermek biraz zor. Genellikle LCD ekranda görülmektedir. Buna karşın benzer ekranlarda da ölü piksel oluşumu görüntülenebilir. Ekranın içerisinde piksellerin çalışması adına bazı bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşiklerden tamamının ya da bazılarının görevini yitirmesi ise ekranda ölü piksel yansıması oluşturmaya yeter. Genellikle tüketici hatasıyla oluşmaz. Sıklıkla fabrika hatası olan bir sorundur. Kurulum ve birleştirme aşamalarında gerçekleştirilen eylemlerin sebep olması mümkün.

Tüketici kaynaklı oluşan bu sorun ise cihazların düşmesi, ağır darbe alması ya da sarsılması ile gerçekleşir. Küçük aksiliklerde sorun yaşanmazken büyük darbeler ve incinmelerde sorun da bir o kadar büyük olmaktadır. Özellikle böyle bir kaza yaşandığı zaman cihazda bir taneden fazla ölü piksel olabilir. Bu oluşum da cihaz açıldığı zaman görüntü kalitesini mahvedecektir. Bu sebeple elektronik eşyalar olabildiğince dikkatli kullanılmalı ve hasardan kaçınılmalıdır.

Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Bir ekrana baktığınız zaman ekranda bazı yerlerin olması gerektiği renk ve şekilde olmadığını fark edebilirsiniz. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey görünen farklı renkteki pikselin ne olduğudur. Kirli bir cihazın piksellerinde ilgili yorum yapmak doğru değildir. Oldukça yanıltıcı sonuçlar vermesi mümkün. Ancak doğru bir yorum yapabilmeniz için cihazın ekranını olabildiğince temizlemelisiniz. Daha sonra herhangi bir toz veya kir varsa ortadan kaldırılmalıdır. Bu aşamadan sonra hala tek rengin üzerinde farklı pigmentler veya bütünlüğü bozan kareler varsa o zaman komple ölü pikselden şüphe duyabilirsiniz.

Tespit edilebilmesi adına ölü piksel testi adı verilen bir test üretilmiş. Test sayesinde kişiler cihazlarında ölü piksel olup olmadığını görürler. Buna göre önlem alabilirsiniz. Genellikle test düz bir zeminin üzerinde tüm piksellerin aynı kalitede çalışıp çalışmadığını hesaplamak için üretilmiş. Aynı zamanda sadece bir tane piksel ölmüş olmayabilir, bir cihazda birden fazla olabilir. Bu durum için de yapılması gereken en sağlıklı şey önce test yapmak, sonra duruma göre ivme almaktır.  

Bilgisayara ya da cihaza doğrudan baktığınız zaman çıplak gözle göremeyebilirsiniz. Zaten ekran üzerinde pek çok piksel olduğu için göz yanılması yaşamanız muhtemel. Bu nedenle en sağlıklısı ölü piksel testi yapmak ya da alanında uzman birinden destek almaktır.  

Ölü Piksel Varsa Ne Yapılmalı?

Ekrana baktığınız zaman pikselin takılmış piksel olmadığına emin olun. Takılmış piksel tamir edilirken ölü piksel o kadar kolay tamir edilemez. Bunun için yapılabilecek en güvenli şey cihazı yetkili birine teslim etmek olacaktır. Bu sayede cihaz hasar almadan pikseller düzene girecektir.

Üretim Hatası

Tamiri için yapabileceğiniz pek fazla şey yok. Sadece fabrika hatalı sorunlarda yapmanız gereken hatayı fark eder etmez üretici firma ile irtibata geçmek. Bu aşamadan sonra firma gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yapacaktır. Sorun fabrika hatası ise en kısa zamanda size daha iyi bir cihaz verecek ya da aynı modeli tahsis edecektir.

Kullanıcı Hatası

Bazen müşteri kullanımına bağlı olarak da cihazda bozulmalar meydana gelir. Özellikle cihaz belirli bir yükseklikten düştüyse ya da sert bir darbe aldıysa piksellerin işlevini kaybetmesi kaçınılmaz . En garanti yol olarak pikselleri eski haline az da olsa döndürecek bir şey denemeniz gerekir.

Öncelikle bu yolu denerken cihazınızın garanti kapsamında olmadığına emin olun. Eğer cihaz garanti kapsamında ise cihazı garantiye gönderin. Değilse o durumda bu işlemleri yapmanız daha iyi olur. Ölü pikseller sadece siyah renkte olur. Bu nedenle ekranınızdaki pikselin ölü piksel mi yolsa sıkışmış piksel mi olduğunu netleştirin.  

Bazı uygulamalar sıkılmış pikselleri ve ölü pikselleri flaş yardımı ile düzeltebiliyor. Ekrana ek flaş ve ışık desteği sunduğu için ekran çok daha canlı renklerde görülmektedir. Piksel sorunu da bu sayede ortadan kalkmış oluyor. JScreenFix isimli uygulama ve web sitesi tam olarak bu sorunun çözümü için kullanılmaktadır. Siz de bu uygulamayı ve web sitesini ziyaret ederek sorununuzun biraz daha az problem haline gelmesini sağlayabilirsiniz.

Manuel olarak kullanabileceğiniz bir çözüm yolu daha mevcut. Bunun için monitörü komple kapatmanız gerekiyor. Monitör kapandıktan sonra yaklaşık üç dakika beklemelisiniz. Eğer monitör sıcaksa bu süreyi arttırabilirsiniz. Daha sonra monitörü açın. Nemli bir bez bulundurmalısınız. Bezin fazla ıslak ya da kuru olmamasına dikkat edin. Bu monitörün çizilmemesi ve sistemin zarar görmemesi için son derece önemlidir. Sıkışan pikseli ya da ölü pikseli gördüğünüz bölgenin üzerine baskı uygulayın. Her yere bastırmayın. En küçük alana bastırmaya dikkat edin. Bu şekilde belli bir süre ovalayın. Fazla güç göstermemeye dikkat edin. Diğer piksellere de zarar vermek istemezsiniz. Bu sayede biraz ovaladıktan sonra monitörü kapatabilirsiniz. Bir süre bekleyin ve ardından monitörü açın. Daha sonrasında büyük olasılıkla pikseller değişmiş ve düzelmiş olacak.

Herhangi bir düzelme yoksa eğer garantiye ay da teknik servise götürmeniz çok daha faydalı olacaktır. Devamında monitörü açmak ve karıştırmak isterseniz bozma ihtimaliniz oldukça yüksek.  

Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Piksellerin ölüp ölmediğini anlamak için basit bir ölü piksel testi yapabilirsiniz. Bu sayede cihazınızı çok daha hızlı sürede tamir ettirebilirsiniz. Bazı durumlarda öldüğünü sandırınız pikseller sıkışmış piksel olur. Bu gibi durumları fark etmek için test yapmak oldukça önemli.

Monitörü tamamen temizlemelisiniz. Monitörde kalan kirler yanlış yönlendirmeye sebebiyet verir.

Ölü piksel testi için çeşitli sayfalar mevcut. Bu test sayfalarından birine girmelisiniz. Tüm ekranı kontrol etmek için ise test sayfasında f11 tuşuna basabilirsiniz. Ekranın tamamı tek renkte olacak. Testin tamamlanması için belli bir süre gerekiyor. Bu süre bitene kadar bekleyin. Test bittikten sonra sonuçları tam ekranda görürsünüz. Ekran içerisinde siyah olan pikseller ölü pikseller. Bunlar için garantiye ya da teknik servise gidebilirsiniz. Ölü bir pikseli yetkili kişiler çok daha hızlı düzeltmektedir.  

Oy Verin!
[Toplam: 3 Ortalama: 3.3]
Mehtap Deniz

Recent Posts

Linux Nedir? Linux Hosting Nedir?

Linux, işletim sistemleri arasında en popüler olanlardan biridir. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux,…

6 ay ago

Windows Nedir? Windows Hosting Nedir?

Windows, Microsoft tarafından geliştirilen ve dünya çapında en çok kullanılan işletim sistemidir. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı…

6 ay ago

Woocommerce Nedir? Woocommerce Ile E-ticaret Sitesi Kurmak

Woocommerce, günümüzde e-ticaret dünyasında öne çıkan ve geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilen bir…

6 ay ago

Opencart Nedir? Opencart Ile E-ticaret Sitesi Kurmak

Opencart, e-ticaret dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş açık kaynaklı bir platform olarak destek vermektedir.…

6 ay ago

Web Sitesi Nasıl Kurulur? Gerekenler Nelerdir?

Web sitesi oluşturmak günümüzde herkesin ihtiyacı haline gelmiştir. Ancak bir web sitesi sahibi olmak için…

6 ay ago

ARK Server Nedir? Nasıl Kurulur?

ARK Server Nedir? ARK Server, ARK: Survival Evolved oyununu arkadaşlarınızla birlikte, özelleştirilmiş bir ortamda oynamanızı…

6 ay ago