Minecraft herkesin oynayabileceği kadar basit ve herkesin keyif alacağı kadar detaylı bir oyun olmasıyla öne çıkıyor. Minecraft oynarken isterseniz kendinize küçük ve mütevazı bir ev yaparak avcılığa ve odunculuğa girişebilir, madencilik aşkıyla yerin dibine girebilir, kahramanlık yaparak karanlık mağaralarda zombi avına çıkabilir, kısacası aklınıza gelecek neredeyse her aksiyonu gerçekleştirebilirsiniz. Devasa bir haritada oynanan ve tamamen rastgele oluştuğu için her dünyası birbirinden farklı olan oyun, bu benzersiz dünyalarıyla da fark yaratıyor. Eğer bu zamana kadar Minecraft oynamadıysanız ve oyunun karmaşık hale gelebilen yapısı sizi korkutuyorsa yeni başlayanlar için hazırladığımız Minecraft rehberi yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazımızdaki bilgilerle temel düzeyde Minecraft öğrenmiş olacaksınız. Oyunu oynayarak kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz.
Hazırladığımız Minecraft rehberi yazısı okumaya başlamadan önce buradan eşya yapımının tüm detaylarını veren sayfayı açın. Rehberimizde bahsettiğimiz eşyaları buradaki rehber aracılığıyla kolayca üretebilirsiniz.
Kazmayı elimize aldık
Minecraft’ın oyun türü “sandbox” olarak biliniyor. Bu oyun türünde belirli bir senaryo veya yapmanız gereken görevler bulunmuyor. Bunun yerine oyuncular istediği gibi hareket edebiliyor. Dolayısıyla oyuna başlarken kendinizi bir şeyler yapmak zorunda hissetmenize gerek yok.
Oyuna ilk başladığınızda hızlıca çalışmaya koyulmanızı tavsiye ederiz. Hava kararmadan birkaç ekipman edinmeniz ve geceyi geçireceğiniz bir yapı inşa etmeniz yararınıza olacaktır. İlk önce ağaç keserek “crafting table” adı verilen ve oyundaki neredeyse her şeyi üretmemize sağlayan masayı yapın. Dört tane aynı renk ağaçtan elde edilmiş odunu eşyalarınızın olduğu menüdeki karelerin içine yerleştirdiğinizde masanız hazır hale gelmiş olacaktır. Bol bol odun topladıktan sonra bu masada tahta kazma yapabilir ve böylece kazım işlemini hızlandırabilirsiniz. İlk gün çok fazla malzeme toplamaya zaman kalmadan hava kararmaya başlayacaktır. Minecraft’ta havanın kararması demek zombilerin yavaş yavaş ortaya çıkması anlamına gelir ve böyle bir ortamda açık hedef olmak istemezsiniz. Bu nedenle yeri kazarak geceyi geçirebileceğiniz bir alan oluşturun. Sonrasında kazdığınız yerin üstünü kapatarak zombilerin gelmesini engelleyin. Eğer gün içinde yeterince toprak topladıysanız yerin altına gerek kalmadan zeminde kendinize küçük bir kulübe yapabilirsiniz.
Değerli madenleri keşfe çıkın
Yeryüzünde ağaçlar, taş, toprak gibi toplanabilecek öğeler olsa da asıl cevher yerin altında yatıyor. Alt katmanlarda demir, kömür, elmas ve altın gibi çok değerli ve oyunda çok işinize yarayacak madenler bulabilirsiniz. Demir, altın ve elmas madenleriyle çok dayanıklı zırh ve kılıç gibi eşyalar yapabilir, ev yapımı için kullanılan dayanıklı eşyalar elde edebilirsiniz.
Değerli madenleri bulabilmek için olabildiğince alt katmanlara kadar inmeniz gerekir. Haritanın dibinde yer alan lav katmanlarının yakınlarında genelde değerli madenlere daha çok rastlanır. Ayrıca oyunda doğal olarak bulunan mağaralara da göz atmanızda fayda var. Bu kendiliğinden oluşmuş mağaraların bazıları çok büyük tünellere sahiptir ve derinlere kadar inebilmektedir. Mağaralar sayesinde uzun bir süre boyunca kazma kullanmaya bile gerek kalmadan alt katmanlara inebilirsiniz.
Elmas ve altın gibi materyaller ile kılıç ve kazma gibi ekipmanlar üretip kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Üretilen her ekipmanın belirli bir ömrü mevcut ve uzun süreli kullanımdan sonra patlayarak yok oluyor. Bu nedenle özellikle değerli ekipmanları kullanırken iyi karar vermenizde yarar var. Örneğin toprak kazarken elmas kazma kullanmak pek akıllıca bir tercih olmaz.
Yemek zamanı!
Minecraft karakterimiz tıpkı gerçek bir insan gibi acıkıyor. Uzun süre boyunca yemek yemediğiniz takdirde açlık barı yavaş yavaş düşüyor. Açlık barı uzun bir süre boyunca düşmeyecek olsa da buna güvenmemek lazım. Çünkü kendinizi mağaranın dibinde yiyecek hiçbir şeyiniz olmadan ve açlıktan ölüyor bir şekilde bulabilirsiniz.
Oyundaki hayvanları öldürerek etlerini yiyebilirsiniz. Ancak canınızı daha çok doldurmak için eti pişirerek yemeniz gerekir. Bunun için taşları kullanarak fırın yapabilirsiniz. Fırına kömür ekleyip etleri ilave ettiğinizde etler kısa süre içerisinde pişmiş olacaktır. Pişen etleri yediğinizde canınız hızlıca dolar. Pişmemiş et ise hem daha az canınızı doldurur hem de bir süre yenmediğinde çürür. Çürümüş olan eti yediğinizde ise karakteriniz zehirlenir ve canınız önemli oranda azalır. Oyun içinde domuz, tavuk, koyun, inek ve balık gibi hayvanların etini yiyebilirsiniz. İsterseniz zombilerin etini de yiyebilirsiniz fakat çürümüş oldukları için zehirlenmenize neden olur.
Oyunda yiyebildiğiniz tek yiyecek et değil tabii ki. Elma, havuç ve mantar gibi sebzeleri yiyebileceğiniz gibi birkaç malzemeyi birleştirerek farklı yemekler yapabilirsiniz. Bu yemek tariflerini Google’da küçük bir aramayla bulabilirsiniz.
Evim evim güzel evim
Minecraft’ta istediğiniz neredeyse her şeyi yapabileceğinizi söylemiştik, değil mi? Ev de bunlardan bir tanesi. Oyunu ne kadar farklı bir şekillerde oynarsanız oynayın bir noktada geceleri zombilerden uzak kalmak ve eğlenceli vakit geçirmek için bir ev kurmaya gerek duyacaksınız. Ev veya herhangi bir yapı inşa etmek Minecraft’ın en keyifli yanlarından biri. Çünkü sizi istediğiniz evi yapmaktan alıkoyacak hiçbir engel yok! Evinizin içini ve dışını istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Duvarlara tablo asabilir, yere farklı desenler yapabilir ve istediğiniz renkte duvarlar oluşturabilirsiniz. Evin istediğiniz noktalarına kapı ve pencere ekleyerek tam da hayalinizdeki gibi bir ortam yapabilirsiniz.
Evi yaptığınız malzeme aynı zamanda evin dayanıklılığını da belirler. Topraktan yaptığınız bir ev creeper patladığında büyük oranda yok olacakken taştan ev benzer bir senaryoda daha az hasar alacaktır. Sadece duvarların dayanıklı olması yetmez. Aynı zamanda mümkünse kapıyı da demir malzemeden yapmanız iyi olur.
Aman sakın ölmeyin
Minecraft karakterinizin ölmesinin iki can sıkıcı yanı bulunuyor. Birincisi öldüğünüzde üstünüzde bulunan tüm eşyalar yere düşüyor ve birkaç dakika içerisinde geri almadığınız takdirde sonsuza dek yok oluyor. Bir diğer sorun ise eğer yatağınız yoksa öldüğünüz zaman dünyanın herhangi bir ucunda doğuyorsunuz. Hâl böyle olunca eşyalarınızı ve yaşadığınız evi bulmak neredeyse imkânsız oluyor.
Hayatta kalabilmek için etrafta dolaşırken dikkatli olmak gerekiyor. Farketmeden attığınız bir adımla büyük bir çukura düşerek ölebilir, mağarada yaratıklara yem olabilir veya açlığa kurban gidebilirsiniz. Oyunun başlarında yaratıklara saldırmamanızda ve geceleri dikkatli olmanızda fayda var. Evinizden uzaklaşacak ve uzun sürecek bir maceraya atılacaksanız yanınızda yeterince malzeme olduğuna emin olun. Birkaç adet kılıç ve kazma ile göreceğiniz hasarı azaltacak tam bir zırh işinize yarayacaktır. Üstünüzde değerli eşyalar bulunurken zombilerin arasına girmek iyi bir tercih olmayacağı için bu eşyalarınızı evinize yerleştirebileceğiniz bir eşya sandığına koyabilirsiniz.
Yaratıcı modun tadını çıkarın
Minecraft’ın hayatta kalma modu ne kadar eğlenceliyle yaratıcı modu da bir o kadar eğlenceli. Eğer hayatta kalma modunun aksiyonlarına kısa bir ara verip rahat bir nefes almak isterseniz yaratıcı modunu deneyebilirsiniz.
Yaratıcı modunda oynarken kuralları siz belirlersiniz. Oyundaki tüm eşyalara istediğiniz zaman erişebilir ve istediğiniz yapıları kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca oyunun ayarlarını bu modda istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz Oyunda zombilerin olup olmayacağına karar verebilir, doğacağınız yerin nasıl bir yer olacağını seçebilir ve bunun gibi daha birçok özellikle ilgili değişiklikler yapabilirsiniz. Creative Mode olarak bilinen modda uçmak da mümkündür. Böylece uçarak yapıları daha kolay bir şekilde yapabilir ve istediğiniz yere daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Minecraft rehberi yazımızın sonuna geldik. Minecraft’a başlamak için artık hazırsınız. Minecraft ile ilgili çok sayıda yeni rehberi sizlere sunmaya devam edeceğiz. Bu rehberlere göz atarak oyun deneyiminizi artırabilirsiniz.
Minecraft sunucusu kurmak isterseniz buradan paketlerimize bakabilirsiniz.